30
nov.
12

4 ani de la trista despărțire de Artur Silvestri (30.11.2008)

Acum 4 ani, în noaptea de Sfântul Andrei, a plecat spre cele veşnice Artur Silvestri – un mare om şi un mare scriitor.

Să-i păstrăm amintirea vie, ca moartea să nu fie definitivă.

Soţia,

Mariana Brăescu Silvestri

Lansarea cărții „Portrete literare“ – de Artur Silvestri

în cadrul Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS, carte de învățătură“ 2012

Duminică, 25 noiembrie 2012, la ora 13, a avut loc unul dintre cele mai interesante evenimente din cadrul Târgului de carte: lansarea volumului de critică „Portrete literare” aparținând lui Artur Silvestri a atras vechi prieteni ai autorului, scriitori, jurnaliști, colaboratori, dar și alți cititori care îl cunosc doar prin intermediul cărților sale, pe care le caută și le apreciază. Printre cei prezenți Dl.Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, teolog, D-na Carmen Pesantes, directoarea Bibliotecii Pedagogice împreună cu colege, poeți și scriitori Baki Ymeri, Elisabeta Iosif, Teodor Răpan, Geo Călugăru, etc.

În deschidere, scriitoarea Mariana Brăescu a vorbit de despre Artur Silvestri și despre talentul cu care a creat nu doar portrete literare ci adevărate „personaje literare” în scrieri pe care le cunoștea de mult, din stadiul de manuscris, sau publicate în diverse reviste și publicatii ale timpului, înainte de 1989 și care dezvăluie nu numai aprecierea competentă și argumentată a criticului, ci și respectul și dragostea acestuia pentru literatură și pentru scriitori. „Cum ştiţi, a spus d-na Mariana Brăescu, joi se vor împlini 4 ani de la trista despărţire. Am făcut ieri pomenirea creştinească aşa cum se face, la Mânăstirea Pasărea, locul său de veci. A fost o zi tristă şi cu lacrimi dar astăzi mi-aş dori să fie o zi a bucuriei pentru că nimic nu l-ar fi bucurat mai mult pe Artur decât o carte publicată. Din păcate n-a avut norocul, n-a avut acest destin, să-și vadă opera publicată în întregime. I-l fac în măsura în care pot eu.”

În continuare, Teodora Mîndru, redactorul cărții, a vorbit despre felul în care s-a constituit volumul „Portrete literare”, din textele selectate de Artur Silvestri și cuprinse în două dosare, „Portrete” și „Panegirice”, cărora li s-au adăugat și alte portrete literare critice semnate de Artur Silvestri în reviste literare sau rămase în manuscris. Identificarea textelor, transcrierea în grafia actuală, tehnoredactarea etc, constituie munca echipei redacționale. Dar coordonarea întregului proiect editorial, foarte ambițios, acela de a publica în întregime opera literară a lui Artur Silvestri, aparține d-nei Mariana Brăescu, care mobilizează, cu o rară determinare și dedicație resurse materiale și umane importante, pentru ca scrierile acestea să nu se piardă, ci să vadă lumina tiparului, să-și întâlnească cititorii și să se împlinească dorința lui Artur Silvestri, care spunea „ cărțile mele se vor citi, iar pe mine mă vor pomeni și astfel nu voi muri de tot ”. Astfel , testamentul lui literar va fi dus la îndeplinire. În pregătire pentru tipar se află acum următoarele două volume de critică literară, care sperăm să-și întâlnească cititorii în scurt timp.

Dl. Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, teolog, a vorbit cu admiratie și căldură despre Artur Silvestri, un mare prieten de idei, de bătălii culturale , despre opera lui și îndeosebi despre volumul de lansare, de care orice Istorie a literaturii române va trebui să țină seama: „Aceste portrete nu sunt numai opera unui strălucit critic şi a unui portretist unic, creator de personaje, singurul creator de personaje în critica românească alături de Călinescu. Eu nu-l pun la egalitate, vreau să vă spun că sunt anumite formule pe care Călinescu le-ar fi invidiat dacă le-ar fi citit, şi-ar fi dorit să le spună el. Dar lecţia noastră, modul în care el a reuşit să facă acest lucru este pentru bătălia noastră de azi, pentru supravieţuirea noastră.

Artur a fost şi a rămas un om viu. Dacă veţi citi această carte veţi spune cu mine că şi Artur a fost atins de aripa geniului”.

În încheiere, toți cei prezenți au primit în dar, de la d-na Mariana Brăescu, volumul „Portrete literare” precum și alte cărți ale lui Artur Silvestri de editarea cărora s-a îngijit.

Reclame


Pentru o vizualizare mai bună, folosiţi MOZILLA FIREFOX

__________________________________________

__________________________________________

Artur Silvestri - fondator ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI CĂRŢILE LUI - emisiune TV

__________________________________________

Despre recuperarea patrimoniului cu Mariana Brăescu - emisiune TV

__________________________________________

ATENŢIE! NOU! EMISIUNE DOCUMENTAR TV - „Asociaţia Română pentru Patrimonium - o creaţie a lui Artur Silvestri“ >>>>>

__________________________________________

ARTUR SILVESTRI în lumina eternităţii - film documentar>>>>

__________________________________________

Remember Artur Silvestri – Noi suntem România tainică>>>>

__________________________________________

CELE MAI NOI APARIŢII EDITORIALE ARTUR SILVESTRI

„Aşa cum l-am cunoscut“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Fapta_culturală“.pdf>>>>

_______________________________

Revolta fondului neconsumat>>>>.pdf

_______________________________

Radiografia spiritului creol>>>>.pdf

_______________________________

Artur Silvestri - „Apocalypsis cum figuris“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Perpetuum mobile“.pdf>>>>

_______________________________

coperta I

_________________________________

Sper din tot sufletul ca această carte să-şi împlinească menirea, să apropie cititorul de cărţile şi ideile sale. Să-l ajute să înţeleagă câte ceva din personalitatea, din „modelul Silvestri“ şi nu în ultimul rând, aşa cum spunea el însuşi, să-i înţeleagă „cerul sufletesc“.

Mariana Brăescu Silvestri

_________________________________ >>>„Artur Silvestri – Vocaţia căii singuratice“.pdf>>> _________________________________
coperta-i ____________________________ • Cartea In memoriam ARTUR SILVESTRI- mărturii tulburătoare, prima din colecţia In memoriam Artur Silvestri. Este o carte emoţionantă, pentru că ea cuprinde sentimentele, regretele şi amintirile dumneavoastră şi ale altor oameni care l-au cunoscut, apreciat, iubit... >>>> ___________________________________ >>>In memoriam ARTUR SILVESTRI - mărturii tulburătoare.pdf>>> ___________________________________ copert-final_tipar ___________________________________

• Albumul FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE - de ARTUR SILVESTRI. Este o carte unica, ce cuprinde ultimele texte scrise de Artur Silvestri, adevărate bijuterii literare despre lumea vazută, tulburătoare prin frumuseţea sufletească şi sensibilitatea autorului lor. Albumul este ilustrat de artistul plastic Vasile Cercel.

____________________________________ >>>>Vizualizati aici ARTUR SILVESTRI: ,,Frumusetea lumii cunoscute”. pdf>>>>> ____________________________________

CĂRŢI CE VOR APĂREA ÎN CURÂND ÎN ACEEAŞI COLECŢIE

În colecţia IN MEMORIAM Artur Silvestri

• ARTUR SILVESTRI - Editorul sau grădinarul dăruit

• ARTUR SILVESTRI - Aşa cum l-am cunoscut

___________________________________

Adrese de corespondenţă:

- texte despre Artur Silvestri: mariana.braescu.silvestri@gmail.com

- alte texte pentru publicat în revistele online: publicatiile.arp@gmail.com _______________________________

CELE MAI NOI APARIŢII DESPRE ARTUR SILVESTRI

VDP decembrie 2008.qxd

„IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“, supliment al revistei „VIAŢA DE PRETUTINDENI“ puteţi citi aici >>>>>

___________________________________
____________________________________

OPERA ÎNTR-UN POSIBIL ARTICOL DE DICŢIONAR >>>>

___________________

OPINII DESPRE OPERĂ >>>>

ARTUR SILVESTRI – Opera

___________________________

ARTUR SILVESTRI - Schiţă biografică >>>>

___________________________

Slujba de înmormântare a lui Artur Silvestri, Mănăstirea Pasărea, 4 decembrie 2008

Pentru a citi mesajele de condoleanţe clik aici >>>>>

_________________

PAGINI ALESE DIN OPERA SI DIN EXEGEZA DESPRE AUTOR

CARTI DE IERI SI DE AZI

_________________________ _________________________
__________________________________ " AL CINCILEA PATRIARH " ______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
noiembrie 2012
L M M J V S D
« iun.   mart. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Articole preferate

_____

Temele cele mai cautate

REFERINTE/click pe tema preferata

· arhive necesare

· asociatii si organizatii

· biblioteca virtuala

· edituri arp

· efigii

· fapte de azi

· lecturi recomandate

· programul intermundus - pune romanii in legatura

· publicatii arp

· reviste romanesti

· scriitori de azi

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: